Het Cambridge Dieet – Het populairste crash dieet

0
286

Het Cambridge Weight Plan is dieet waarbij je extreem weinig calorieën eet. Het bestaat uit ontbijtshakes, repen, soepen en pap. Sinds de lancering in 1984 hebben meer dan 25 miljoen mensen van over de hele wereld het afvalplan gebruikt.

De producten kunnen los gebruikt worden om zo snel af te vallen of ze kunnen samen met normale maaltijden gebruikt worden voor een wat meer gelijkmatige gewichtsverlies. De verschillende programma’s van het dieet variëren van 415 calorieën per dag tot meer dan 1500.

Je kunt deze producten niet in een winkel of op het internet kopen. Indien je het dieet wil proberen, dan kun je dit alleen doen door in contact te komen met een Cambridge Weight Plan consultant; deze persoon zal bij jou op bezoek komen, je wegen en meten en dan besluiten welk programma het beste bij jou behoeften past.

Het programma heette voorheen het Cambridge dieet en was het geesteskind van Dr. Alan Howard van de Cambridge Universiteit als een methode om snel gewicht te verliezen.

Zo Werk Het Cambridge Dieet

Het Cambridge Dieet is gebaseerd op de effecten van ketose, namelijk het stimuleren van vetverlies. De ketogene toestand is een staat waarin het lichaam niet de minimale hoeveelheid kilocalorieën of voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Het lichaam gebruikt dan de vetreserves om extra gewicht te verbranden als een overlevingsmechanisme.

Bekijk ook: Waarom snel afvallen niet werkt

Terwijl de ketogene toestand je kan helpen met het verliezen van vet, leidt deze ook tot het verlies van spiermassa, wat een grote rol speelt in het regeling van je stofwisseling. Het wordt door de medische gemeenschap daardoor als ongezond beschouwd.

De verschillende Cambridge programma’s

Dit dieet is een lagen gebaseerd dieet, dit betekend dat wanneer de diëter van één laag naar de andere gaat, het aantal calorieën dat deze persoon mag eten stijgt.

Het eerste programma is het meest controversieel sinds deze slechts 500 calorieën per dag toestaat. Deze komen allemaal uit speciale shakes, soepen en repen die speciaal ontworpen zijn voor dit dieet; deze repen geven een maximale hoeveelheid aan voedingsstoffen en mineralen, allemaal met zo min mogelijk calorieën.

Deze fase duurt één tot vijf weken, echter kiezen de meeste medische begeleiders er vaak voor om dit niet langer dan drie weken te volgen.

Het Cambridge Afvalplan: Wat de experts zeggen

Lucy Jones is een voedingsdeskundige van de Britse Dieetvereniging (Dietetic Association) die zich gespecialiseerd heeft in obesitas. Zij verteld: “Wij gebruiken het Cambridge Plan klinisch bij patiënten die een obesitaschirurgie ondergaan maar te zwaar zijn voor algemene anesthetica dus eerst veel moeten afvallen binnen korte tijd.”

Ze zegt dat het medisch gezien een veilig dieet is maar dat het niet zomaar gebruikt zou moeten worden. “Net zoals elk soortgelijk dieet zal er sprake zijn van terugkomend gewicht. Na het volgen van het plan gaan sommige mensen weer terug naar hun vorige manier van leven en zal het gewicht er weer aankomen.” Ze zegt dat het in de lange termijn voor mensen beter is om hun gedrag wat betreft eten te veranderen.

Toch zegt ze: “De producten spelen voor zwaarlijvige mensen, d.w.z mensen met een BMI van 30 of hoger, een grote rol tijdens het afvallen.”

Lees ook: Werkt een dieet gepromoot door een bekend persoon echt?

Een woordvoerder van de Britse Voedingsstichting, Áine O’Conner, verteld het volgende: “Sommige producten en diëten kunnen helpen met het beginnen van een dieet en het met het leveren van motivatie. Echter zijn er helaas geen snelle oplossingen. Indien je gewicht wilt verliezen, dan zul je op de lange termijn veranderingen aan je eetpatroon en aan je manier van leven moeten maken waar je jezelf ook echt aan kunt houden.”

Daarna vertelt ze: “Het veranderen van de algemene manier van leven vereist uiteindelijk een gezond en gebalanceerd dieet en genoeg fysieke activiteit. Je zult dus geen beroep kunnen doen op een kortdurende en radicale verandering aan je dieet.”

De Voordelen van het Cambridge dieet

Veel mensen ervaren het gewichtsverlies als vrij plots en dramatisch. Als je je aan de regels houdt, dan kun je er bijna zeker van zijn dan je aan het einde van het dieet er dunner uit zult zien.

Tevens zijn alle maaltijdvervangers, i.t.t een aantal andere caloriearme plannen, gebalanceerd zodat je er zeker van kunt zijn dat je al de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die jij nodig hebt.

De Nadelen van het Cambridge dieet

Sommige medische experts zijn van mening dat het niet gezond is om je lichaam over te laten gaan in een ketogene toestand. Dit kan namelijk als gevolg hebben dat je lichaam naast het vet ook spiermassa verbrandt.

Bekijk ook: De voor en nadelen van het South Beach Dieet

Naast dit nadeel zijn er tevens nog een aantal andere bijwerkingen zoals een slechte adem, het verlies van haar, misselijkheid, duizeligheid en diarree.

Conclusie

Het is lastig om te ontkennen dat het extreem lage caloriegehalte een gezondheidsconcern is. Echter kan dit voor mensen met morbide obesitas een goede manier zijn om snel gewicht te verliezen wanneer het nodig is om in een betere vorm te zijn om te gaan sporten of om normaal te gaan eten.

Mensen die echter slechts 5 a 10 kilo willen verliezen kunnen beter een minder drastisch en gezonder dieet kiezen.

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER