Waarom snel afvallen niet werkt

1
93

Veel mensen denken nog steeds dat ze door een paar weken weinig te eten het lichaam van hun dromen kunnen bereiken. Ze beginnen aan een strikt dieet waarbij ze per dag vrijwel niets eten om zo kilo’s per week af te vallen.

Dit lijkt de perfecte oplossing, maar in dit artikel zag ik uitleggen dat deze manier van afvallen totaal niet slim is en je je doel er ook niet mee zal bereiken.

Je maakt het jezelf veel te moeilijk

Laten we zeggen dat je je ontbijt overslaat om zo minder eten binnen te krijgen op een dag. Wat hierna gebeurd is dat je lichaam in een staat komt waarbij het je allemaal signalen geeft dat je onmiddellijk wat moet eten. Hierdoor zal het heel moeilijk zijn om het eerst volgende eetmoment niet te veel te eten.

Je gaat je er rot door voelen

Het is belangrijk dat je lichaam voldoende bouw en voedingsstoffen binnen krijgt, wanneer je dagen achter elkaar slecht eet zal je je erg rot gaan voelen. Je lichaam heeft niet het juiste binnengekregen waardoor je snel vermoeid raakt of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt.

Waarom zou je jezelf dit aandoen terwijl je ook op een gezonde langzamere manier kan afvallen waarbij je lekker in je vel zit?

Je lichaam is niet gemaakt voor deze manier van afvallen

Wanneer je lichaam langere tijd niet voldoende eten binnen krijgt zal het in een soort van spaarstand gaan, je stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) zal langzamer worden. Hierdoor zal je lichaam veel minder energie verbruiken en is het dus ook een stuk moeilijker om gewicht kwijt te raken Afvallen doe je immers door een tekort aan energie (eten) binnen te krijgen waardoor je lichaam je energiereserves (vet) gaat gebruiken.

Stel je eet maar 1200 kcal per dag en je stofwisseling wordt zo traag dat je maar 1500kcal per dag verbruikt, je verbrand dan per dag dus 300kcal aan energie. In een andere situatie eet je per dag dag 1600 kcal en is je stofwisseling normaal waardoor je 2000 kcal verbruikt en je per dag dus 400 kcal aan energie verbruikt. Welke situatie is beter? Juist, de tweede!

De tweede manier waarop je lichaam je zal tegenwerken is dat wanneer je erg weinig voedsel binnenkrijgt het lichaam niet alleen vet zal gaan omzetten in energie. Nee, het zal ook andere weefsels zoals bijvoorbeeld je spieren gaan afbreken! Waarom? Spieren verbruiken nu eenmaal veel energie (zelfs in rust) in vergelijking met andere weefsels. Het effect hiervan is dus dat je na een tijd afvallen op deze ongezonde manier je spierweefsel en dus een grote energieverbruiker kwijtraakt. Hierdoor zal het in de toekomst nog moeilijker worden om af te vallen!

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

1 REACTIE

  1. Wanneer ik snel (voor een feestje) een of twee kilo wil afvallen doe ik het toch, want het werkt bij mij prima! Wel is het dan waarschijnlijk vooral water wat ik kwijtraak, want de dagen na het feestje zitten de kilo’s er helaas al weer aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER