Waarom we kiezen voor een dieet om gewicht te verliezen

0
99

Mensen zoeken altijd een snelle oplossing voor hun problemen. “Geef me de magische pil maar om het allemaal op te lossen.”

Het is begrijpelijk dat we verlichting willen en nodig hebben, we zijn dan ook verwend door de wereld van onmiddellijke bevrediging waarin we leven. Wanneer we kijken naar mensen die willen afvallen, zien we dit ook. Ze willen snel resultaat, zonder al te veel moeite te doen.

Uiteraard zijn er bedrijven die daarop reageren door telkens weer nieuwe diëten op de markt te brengen, wetende dat er velen zullen zijn die dit zullen kopen in de hoop dat dit ‘de magische pil’ is. Verlies 10 kilo in 2 weken door alleen maar [willekeurig voedingsmiddel hier] te eten? Wie kent deze diëten niet!

 Er is geen magische pil

Dergelijke diëten voor snel gewichtsverlies zijn over het algemeen onverstandig, het lichaam mist er de essentiële voedingsstoffen door en er wordt geen gezonde levensstijl aangeleerd, na het stoppen van het dieet komen de kilo’s er zo weer bij.  In de afgelopen jaren heb ik vele diëten geprobeerd, een grapefruit-dieet, een groente-en-azijn-dieet, etc. Elk van deze diëten volbrengt zelfs wat er werd geadverteerd! Maar u kunt erop rekenen dat u die kilo’s weer terugkrijgt, en waarschijnlijk nog een paar kilo’s extra.

Wil je wel echt afvallen?

Waarom is het nodig om onszelf te straffen met diëten zoals deze, alleen om snel wat kilootjes af te vallen?

Over het algemeen heeft de motiverende factor te maken met een aanstaande speciale gelegenheid. Wie is er niet op een crash-dieet gegaan voor het bijwonen van een reünie van de middelbare school, of wat te denken wanneer je binnenkort gaat trouwen?

Wat we hieruit kunnen concluderen? Veel mensen halen hun motivatie om af te vallen uit anderen.  Op die speciale gelegenheden willen we dat mensen ons in een goed daglicht zien.

Er is nog een motivatie die, in werkelijkheid, veel belangrijker is! Maar zelfs die motivatie kan ons op het verkeerde pad brengen. De motivatie die ik bedoel is “een betere gezondheid.” Ik zeg dat dit ons op het verkeerde pad kan brengen, omdat we uiteindelijk nog steeds meedoen aan onverstandige diëten die bijdragen aan een slechte gezondheid.

Ironisch, nietwaar? We raken meer bezorgd over onze gezondheid en reageren daarop door te diëten. Maar in plaats van aan een “gezond” afvalprogramma te beginnen, richten we ons opnieuw op die dieet-rage van het moment. In plaats van bij te dragen aan ons welzijn, houden we ons eigenlijk bezig met praktijken die onze gezondheidstoestand verslechteren.

Een andere mindset, zeg gedag tegen de laatste dieet-rage!

In plaats van voor de snelle oplossing te gaan, doen we onszelf een groter plezier door te kiezen voor stabiel, gezond gewichtsverlies op de lange termijn met het doel om het eraf te krijgen, eraf te houden en zo gezond mogelijk te worden.

De beste keuze is om “gewoon nee te zeggen” tegen het kool-dieet, bananen-dieet, of elk andere dieet voor snelle resultaten. Maak betere keuzes in het belang van uw gezondheid. Mogelijk bent u een van die mensen die een vlekkeloze huishoudster is. Alles is altijd netjes en schoon. Maar de meeste van ons zijn niet zo en we laten de boel maar een beetje zijn gang gaan totdat we weten dat er visite komt. Dan gaan we over op actie en zorgen we dat de boel er goed uitziet voor bezoekers.

Nadat de visite weer is vertrokken, gaan we zitten (uitgeput), en kijken de kamer rond. Dat is wanneer de gedachte opkomt, “Waarom doe ik dit nooit voor mezelf?”

Zo werkt afvallen ook. In plaats van het te doen om anderen te imponeren… doe het voor uzelf.

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER