Barbell Row

  0
  109
  De Barbell Row is een oefening die vrijwel alle spieren in de rug traint.

  Betrokken Spiergroep(en)

  biceps

  Biceps

  De biceps (musculus biceps brachii) of in de volksmond ook wel spierballen genoemd zijn een van de belangrijkste spieren in de armen. De biceps worden gebruikt voor het buigen van de onderarm en het draaien van hand en pols.

  Lats

  Lats

  De Lats, een afkorting voor Latissimus Dorsi, bevinden zich in het midden van de rug. De lats zijn de grootste spieren in het menselijk lichaam. De brede rugspier bestaat uit vier delen die elk een verschillende functie hebben. Door de lats te trainen krijgt je rug de door veel mensen gewenste 'V'-vorm.

  Onderrug

  Onderrug

  In de onderrug bevinden zich diverse weefsels en spieren die de rug met de billen verbinden. Het is belangrijk dit gedeelte van het lichaam niet te vergeten te trainen, aangezien het ondersteuning biedt bij zeer veel bewegingen.

  Trapezius

  Trapezius

  De musculus trapezius, ook wel monnikskapspier of traps genoemd is de ruitvormige spier bovenop de rug. De monnikskapspier loopt van de schedelbasis tot aan het midden van de rug. De spier bestaat uit drie delen. Het bovenste deel is ook van de voorkant van het lichaam te zien en zorgt ervoor dat we ons hoofd omhoog kunnen buigen. Het middelste gedeelte zorgt ervoor dat het schouderblad omhoog bewogen kan worden (iets optillen) en het onderste gedeelte zorgt ervoor dat het schouderblad omlaag kan bewegen.


  Benodigdheden

  Barbell

  Barbell

  Een Barbell, in het Nederlands ook wel halter genoemd, is een lange staaf van 10, 20 (Olympisch) of 30kg waar losse gewichten aan bevestigd kunnen worden. De barbell wordt gebruikt in diverse fitness oefeningen. Het voordeel van trainen met losse gewichten is dat je lichaam extra moet werken om zijn balans te houden. Een nadeel is dat het mogelijk is om de oefening verkeerd uit te voeren waardoor je geen resultaat zal behalen of erger, een blessure oploopt.


  Voorbereiding

  Ga met beide benen stevig op de grond staan en buk voorover, buig je knieën licht en zorg dat je rug recht of iets gehold is. Je bovenlichaam moet bijna horizontaal zijn. Pak het gewicht met een overhandse grip iets verder dan schouderbreedte vast.

  Uitvoering

  1. Trek het gewicht richting je bovenlichaam (navel) met behulp van de spieren in je rug.
  2. Houd het hoogste punt even vast (je bovenarmen zijn dan vrijwel parallel aan de grond).
  3. Laat het gewicht weer langzaam en gecontroleerd zakken totdat de armen gestrekt zijn.
  4. Herhaal.

  Tips

  • Probeer de rest van je lichaam zo stil mogelijk te houden zodat de spieren in je rug al het werk doen.
  • Je kan op het hoogste punt van de oefening je spieren in je rug nog eens extra hard aanspannen.
  • Voorkom dat je alleen de Trapezius (spier boven in de rug) gebruikt, de kracht moet vanuit de Lats komen!
  • Wanneer je je hamstrings voelt tijdens het doen van deze oefening betekend het dat je rug niet recht genoeg is, ga dan nog verder door je knieën.
  • Pak het gewicht op schouderbreedte vast om de focus meer op de Lats te leggen, hoe verder je je armen uit elkaar zet hoe meer je de rest van je rug mee zal trainen.

  DELEN

  LAAT EEN REACTIE ACHTER