HIIT of steady state – welk type cardio is beter?

0
168

Cardiotraining is een zeer populair onderwerp in de fitness. De meeste mensen vragen mij welke vorm van cardio de beste resultaten zal opleveren. Voordat ik je mijn aanbeveling geef, zou ik graag de voors en tegens van elke stijl met je door willen nemen.

Steady-state cardio

Laten we ten eerste beginnen met steady-state cardio. Dit is waarschijnlijk de meest populaire vorm van een cardiovasculaire activiteit. Bij de steady-state cardio is je waargenomen inspanning laag om de moeilijkheid over een periode van tenminste 30 minuten te matigen.

Voorbeelden hiervan zijn hardlopen/wandelen/joggen op een loopband zonder te stoppen, het lopen van een marathon, wandelen enz. Je hartslag is meestal 55-70% van je geprojecteerde maximale hartslag over de duur van je activiteit.

Ook interessant: Dit is hoe je slappe zwabberarmen verslaat

Tijdens het uitvoeren van de steady-state oefening werk je aan je slow-twitch spiervezels type 1, die betrokken zijn bij het uithoudingsvermogen en ze hebben minder de neiging tot hypertrofie (groei) net als je andere spiervezels.

Terwijl de calorieën die je verbrandt bij steady-state cardio meestal uit vet komen, zul je niet zoveel calorieën verbranden als je zou doen bij een interval training over dezelfde periode van tijd.

Steady-state cardio versnelt niet je stofwisseling na de oefening zoals bij interval training, maar het is veel minder belastend voor je gewrichten. Mensen van alle leeftijden kunnen waarschijnlijk steady-state cardio consequent uitvoeren zonder veel ongemak te ervaren.

High Intensity Interval Training

Vervolgens wil ik de high intensity interval training (HIIT) met je bespreken. HIIT groeit aan populariteit vanwege de kortere trainingstijden. De meeste HIIT workouts duren 20-30 minuten en worden gekenmerkt door uitbarstingen van de maximale activiteit gevolgd door een korte rustperiode voordat de activiteit weer wordt herhaald.

Je waargenomen inspanning is hoog tijdens de HIIT en je hartslag zal tussen de 70-85% uitkomen van je geprojecteerde maximale hartslag. Het meest populaire voorbeeld van HIIT is het trekken van sprintjes.

Tijdens HIIT werk je met de meer krachtige en meer op kracht georiënteerde type 2 spiervezels die meer kans hebben op hypertrofie (groei). Hoewel het percentage van de calorieën dat je verbrandt tijdens HIIT afkomstig zijn uit vet laag is, zal je nog steeds uiteindelijk meer vet verbranden tijdens de training dan bij een steady-state cardiotraining van dezelfde duur. Je kunt ook tot 100 calorieën meer verbranden in de 24 uur na je HIIT training.

Lees ook: Dit is hoe je slappe zwabberarmen verslaat

Er zijn een aantal dingen om op te letten bij HIIT. Je moet bijvoorbeeld HIIT niet meer dan 3 keer per week doen omdat het erg belastend is voor je gewrichten en het zenuwstelsel. In aanvulling hierop, heb je meer kans om jezelf te blesseren als je je niet goed opwarmt voordat je HIIT gaat doen omdat je spieren het harder te verduren krijgen dan bij een steady-state cardio.

Het kan ook moeilijker zijn voor oudere volwassenen om HIIT te doen, omdat hun gewrichten niet zo sterk meer zijn als ze ooit waren.

Een combinatie is het beste

Na de voors en tegens te hebben bekeken van HIIT en steady-state cardio, adviseer ik mensen 2 dagen per week HIIT te doen en 3-4 dagen per week steady state cardio om de maximale gezondheid te behalen en te profiteren van de vetverbranding terwijl je voorkomt dat je lichaam overbelast wordt.

Het zenuwstelsel wordt vaak over het hoofd gezien door mensen die net beginnen met een HIIT programma waardoor ze waarschijnlijk eerder moeten afhaken door het doen van teveel HIIT sessies.

DELEN
In het dagelijks leven werk ik als persoonlijk fitnesscoach. Met mijn werk kan ik maar een beperkt aantal mensen bereiken, dankzij deze website hoop ik meer mensen goede informatie te geven over hoe ze een beter, mooier en gezonder lichaam kunnen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER