Bootcamp. De nieuwste rage op het gebied van fitness

1
189

Een van de laatste rages op het gebied van fitness zijn de zogenaamde bootcamps, vooral in de omgeving van Den Haag komt dit fenomeen sterk op. Bij een bootcamp doe je diverse fitness oefeningen in de buitenlucht waarbij je naast gewichten gebruik maakt van de natuurlijke omgeving, dit alles onder begeleiding van een coach.

In dit artikel zullen we dit fenomeen onder de loep nemen. Is een bootcamp echt iets voor jou en waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een bootcamp programma? Deze en nog vele andere vragen zal ik beantwoorden in dit artikel.

Wat is bootcamp

Een bootcamp is een training in de buitenlucht die interval, kracht en conditietraining combineert. Het is dus een alomvattend en zeer diverse training (waarbij bij verschillende bootcamps de focus wel meer op het een of het ander kan liggen).

Bekijk ook: De verschillende vormen van Zumba

Een bootcamp wordt gevolgd onder begeleiding van een coach en is altijd in groepsvorm. Alhoewel bootcamps iets van de laatste tijd zijn wordt het aanbod steeds groter en is er voor ieder wat wils. Heb je zin om te rennen ga dan naar een bootcamp training waarbij je met zijn allen door een park gaat hardlopen.

Ben je meer van de krachttraining? Ga dan naar de bootcamp training waarbij met behulp van bijvoorbeeld autobanden of klimrekken de focus meer ligt op het trainen van de spieren. Bootcamp is geschikt voor zowel de gevorderde als beginnende sporter, hoe dan ook je coach zal je altijd motiveren om het beste uit jezelf te halen.

Het kiezen van het juiste bootcamp programma

Wanneer je een bootcamp wilt gaan volgen zul je al snel merken dan het aanbod, vooral in de grote steden, best wel groot is. Het kan dan misschien ook lastig zijn om het voor jou juiste bootcamp programma te kiezen. Hieronder zet ik een aantal factoren op een rijtje waarmee je rekening kan houden.

Per keer betalen

Het lijkt fijn dat je per deelgenomen les kan betalen, in plaats van dat je alles in een keer moet betalen. Echter ben ik van mening dat je dit niet moet willen. Wanneer je per keer betaald is het veel makkelijker om een keer over te slaan en uiteindelijk ermee te stoppen.

Je kan beginnen en stoppen wanneer je wilt.

Ik raad het je aan deel te nemen aan een bootcamp met een vaste begin en einddatum. Hier heb ik twee redenen voor.

Een – Een duidelijk begin en einde staat je in stelt om jezelf een duidelijk doel te stellen. Bijvoorbeeld 5 kilo kwijtraken in een maand, of eindelijk zonder problemen 10 km weten te rennen. Wanneer de maand voorbij is is het duidelijk of je je doel gehaald hebt of niet. Om te slagen met een bootcamp heb je een duidelijk doel nodig en om jezelf een doel te stellen heb je ook een vastgezette periode nodig waarin je dit doel wilt bereiken.

Twee – Wanneer iedereen tegelijk begint met het programma kan je elkaar motiveren en helpen waar nodig. Het werkt erg demotiverend als jij voor het eerst meedoet in een groep die al wekenlang bezig is en een stuk verder is dan dat jij bent.

Voedingsplan

Wanneer je jezelf een doel hebt gesteld op fitness gebied zal 70% van dit success bepaald worden door je dieet. Je kan nog zo fanatiek sporten, wanneer je verkeerd eet zal je je resultaat nooit halen. Kortom, voeding is erg belangrijk. Kijk dan ook altijd of een voedingsadvies een onderdeel is van het bootcamp dat je van plan bent om te gaan volgen.

Het gebruik van attributen

Gewichten, autobanden, trappen en zelfs de speeltuin. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt bij bootcamp ingezet. Wanneer je doel is om meer spiermassa te kweken is het belangrijk om te kijken of het bootcamp hiervan gebruik maakt.

Aanrader: CX Worx - Een workout voor buik en billen

Met je lichaamsgewicht alleen kan je namelijk wel wat spieren trainen, maar na een tijdje zal je toch echt andere dingen moeten gaan gebruiken om je spieren voldoende te vermoeien zodat ze groeien.

Conclusie

Wanneer je op zoek gaat naar een bootcamp die bij jou past is het belangrijk dat je kijkt naar de elementen die ik hierboven beschreven hebt. Vraag ook in je omgeving naar de mening van anderen, wat is hun ervaring met bootcamp?

Tip: Grit Strength - De ultieme workout voor meer spiermassa

Veel bootcamps bieden ook een kennismakingsles aan, ik raad je zeker aan om hier gebruik van te maken om te kijken of bootcamp is wat jij ervan verwacht!

Heb jij ervaring met het volgen van bootcamps? Laat het ons weten in de comments!

DELEN
Vroeger had ik last van overgewicht, tot ik op een dag in mijn bikini voor de spiegel stond en dacht, dit kan zo echt niet langer! Ik heb mijn leven omgegooid en ben fanatiek gaan sporten. Toen ik eenmaal resultaten begon te zien voelde ik me beter dan ooit en werd ik alleen nog maar fanatieker. Op dit moment ben ik tevreden met mijn lichaam en ik wil wat ik door de jaren heen hebt geleerd op het gebied van sporten graag met anderen delen!

1 REACTIE

  1. De persoonlijke begeleiding van een bootcamp vind ik heerlijk, ik krijg er extra motivatie door en het is weer eens wat anders dan in je eentje naar de sportschool gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER