Gewichtheffen in een langzaam tempo

0
630

Ooit opgevallen dat enkele van de grootste bodybuilders in de sportschool herhalingen doen in wat lijkt op slow motion en je jezelf afvroeg wat zij weten dat jij niet weet? Laten we eens een kijkje nemen naar de voordelen van het opheffen van gewichten in een langzamer tempo …

Gewichtheffers en bodybuilders weten al enige tijd dat de zwaardere gewichten kracht op bouwen terwijl hogere herhalingen spiermassa sneller opbouwt. Een van de redenen voor dit laatste is de bijkomende schade aan de spieren door de toegenomen tijd onder spanning (TUT). Dus het heeft alleen om tijdens het sporten snel spieren op te bouwen wanneer je elke rep zo lang als mogelijk maakt, terwijl er nog steeds genoeg gewicht aanhangt om de nodige microtrekjes te kunnen doen, die leiden tot spiergroei.

Sneller opbouwen van spieren

Op de korte termijn is het grootste voordeel van gewichtheffen op een langzamer tempo het sneller opbouwen van spieren. Je lichaam herstelt de spierschade van gewichtheffen en verhoogt daarmee uw spiermassa om beter te gaan met de belasting in de toekomst, dus je wilt ervoor zorgen dat u zo veel mogelijk schade hebt opgedaan, maar niet verder te gaan dan het vermogen van uw lichaam om volledig te kunnen herstellen voor de volgende training.

Het negatieve deel (het verlagen van het gewicht) van elke oefening is vaak makkelijker dan het positieve gedeelte (het verhogen van de gewichten) van een oefening. Daarom, om beide onderdelen gelijkwaardig te trainen moet de tijd onder spanning langer worden gemaakt tijdens het negatieve gedeelte ten op zichte van het positieve gedeelte – streef naar een twee keer zo lange tijd bij het verlagen van de gewichten. Als u nieuw bent bij het heffen van gewichten gebruik dan bijvoorbeeld 3 seconden om de gewichten te tillen en 6 seconden om ze weer terug te laten zakken naar de beginpositie voor elke rep.

Hoe dan ook, beperk uw sets tot 7 of 8 herhalingen of u zult niet in staat om genoeg gewicht te gebruiken. Zet jezelf als doel vier sets van 8 herhalingen met 30 seconden of minder rusttijd tussen de sets. Als je alle 8 herhalingen in de laatste set haalt, verhoog het gewicht voor uw volgende training.

Minder blessures bij het gewichtheffen

Van gelijk of misschien zelfs groter belang is het hebben van minder acute en chronische pijn; verwondingen die kunnen gebeuren door het gewichtheffen, vooral bij oudere gewichtheffers en bodybuilders. Door de tijd dat er spanning op de spieren staat te vergroten hoef je een minder zwaar gewicht te gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen. Hierdoor komt er minder spanning op uw rug, ligamenten en pezen te staan, waardoor de kans op blessures afneemt.

Het voorkomt momentum

Gewichtsheffen op een langzamer tempo voorkomt dat u momentum gebruikt tijdens uw herhalingen. Vaak zie je mensen bij het doen van bijvoorbeeld bicep oefeningen heen en weer slingeren met hun bovenlichaam tijdens het doen van de oefening. Alhoewel je hierdoor misschien grotere gewichten kan tillen, is het niet zo dat je hierdoor je spieren die je aan het trainen bent harder laat werken! Een goede techniek, waarbij de oefening volledig uitgevoerd wordt door de spieren die je aan het trainen bent is je doel. Door de oefening langzaam uit te voeren, zal er geen momentum zijn waarmee je ‘vals kan spelen’ tijdens je oefening!
Nu u weet dat het sneller opbouwen van spieren en het verminderen van blessures de potentiële voordelen van het heffen van gewichten in een langzamer tempo zijn, is het eenvoudig te begrijpen waarom die grote bodybuilders en gewichtheffers in schijnbaar slow motion bewegen, is het niet?

DELEN
In het dagelijks leven werk ik als persoonlijk fitnesscoach. Met mijn werk kan ik maar een beperkt aantal mensen bereiken, dankzij deze website hoop ik meer mensen goede informatie te geven over hoe ze een beter, mooier en gezonder lichaam kunnen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER