Heb je echt een spotter nodig?

1
829

Een spotter is iemand die je helpt bij het doen van jouw oefeningen. Wanneer je tijdens je oefening het gewicht echt niet meer aankan zal de spotter (een deel van) het gewicht overnemen om jou de oefening af te laten maken of het gewicht veilig op te bergen.

Om meteen maar antwoord te geven op de vraag uit de titel van dit artikel: Nee, een spotter is niet nodig, maar wel een aanrader!

Wanneer het op spotters aankomt, is eigenlijk iedereen het in de fitness wereld er wel over eens dat spotters essentieel zijn voor een optimale en veilige training.

En voor een groot deel ben ik het hier ook mee eens, toch zijn er naast de vele voordelen ook een aantal nadelen waar ik je in dit artikel op wil wijzen.

Een spotter is een goede vriend

Dit is niet nodig. Echter, wanneer je meerdere keren per week met dezelfde sporter traint zal er vanzelf een vriendschap ontstaan. Toch moet je het ook als een zakelijke relatie zien waar je alle twee voordelen uit haalt.

Lees ook: De 5 beste tips om blessures te voorkomen

Wanneer slechts jij er profijt van hebt dat iemand je spot en je helpt diegene niet is de kans groot dat je na een tijdje op zoek moet naar een nieuwe spotter!

Een spotter moet net zo sterk zijn.

Dit is niet nodig, je spotter kan prima sterker of minder sterk dan jou zijn.

Wanneer iemand sterker is kan dit een goede motivatie voor je zijn tijdens je oefening. Iemand kan ook minder sterk zijn, wel is het belangrijk dat je spotter sterk genoeg is om het gewicht op te tillen en veilig op te bergen wanneer je het gewicht echt niet meer aankan.

 De taak van de spotter is om mijn veiligheid te garanderen

Nee, de enige persoon die jouw veiligheid kan garanderen ben je zelf!

Natuurlijk kan een spotter voorkomen dat wanneer een gewicht te zwaar wordt het je zal verpletteren, maar je moet zelf realistisch zijn over wat je wel en niet aankan!

Val niet in de valkuil van denken dat wanneer er een spotter naast je staat je prima boven je werkelijke limiet kan gaan trainen met gewichten die op dat moment nog veel te zwaar voor je zijn.

De reden dat ik dit vertel is persoonlijk:

[quote_box_center]Een aantal jaren geleden vroeg een man of ik hem even kon spotten bij legg presses. Gezien het gewicht vond ik dit geen probleem. Als instructie gaf hij me mee dat ik bij de derde herhaling moest bijspringen.

Een paar setjes verder begaf hij het eerder dan ik verwacht had (en hij van te voren had aangegeven) waarna het gewicht snel naar beneden kwam. Alhoewel ik het gewicht nog deels kon tegenhouden was het al te laat voor zijn knie……

Gelukkig kwamen er snel anderen vanuit alle hoeken en gaten van de sportschool helpen om het gewicht van het apparaat te halen en de man uit zijn benauwde positie te bevrijden.[/quote_box_center].

Wat ik ervan geleerd heb? Vanaf die dag heb ik nooit meer iemand geholpen met spotten waarvan ik dacht dat hij ver boven zijn kunnen probeerde te presteren. Als spotter kan je namelijk simpelweg niet 100% de veiligheid  garanderen!

Aanrader: Tips voor een betere houding tijdens het trainen

Geloof je me niet? Bekijk dan het filmpje hieronder om te zien hoe makkelijk het mis kan gaan, zelfs met drie spotters!

Iedereen in de sportschool kan je spotter zijn

Iemand die regelmatig je spotter is leert je kennen. Hij weet welke gewichten je wel en niet aankan en wanneer je echt niet meer kan. Dit resulteert in een effectieve oefening aangezien de spotter precies weet wanneer hij je wel en niet moet helpen.

Herinner je de man waarover ik net vertelde nog? Ik kende hem niet en daardoor had ik niet door dat hij het gewicht niet meer aankon. Wat ik wel deed was netjes wachten tot de derde herhaling zoals hij me geïnstrueerd had.

Bekijk ook: De verschillende vormen van stretchen

Daarom raad ik altijd aan dat wanneer je een onbekend iemand vraagt om te spotten je nooit aangeeft bij welke herhaling je verwacht hulp nodig te hebben. Want wanneer je verwachting niet uitkomt en je eerder hulp nodig hebt, kan je spotter maar beter zijn volledige aandacht erbij hebben!

In plaats daarvan, vertel hem waar je dode punt is (het punt dat het gewicht bereikt wanneer je het gewicht echt niet meer omhoog krijgt) en hoeveel herhalingen je van plan bent te doen.

 Conclusie

Ik denk dat iedereen zelf wel in kan zien hoe belangrijk een spotter voor je eigen veiligheid is. Met de statements in dit artikel hoop ik dat je hebt nagedacht over de voor en nadelen van een spotter en nu weet hoe jij optimaal gebruik kan maken van een spotter!

 

DELEN
In het dagelijks leven werk ik als persoonlijk fitnesscoach. Met mijn werk kan ik maar een beperkt aantal mensen bereiken, dankzij deze website hoop ik meer mensen goede informatie te geven over hoe ze een beter, mooier en gezonder lichaam kunnen krijgen.

1 REACTIE

  1. Naast het feit dat het veilig is, vind ik de belangrijkste reden toch wel dat het gezellig is. Alleen fitnessen kan soms best saai zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER