Spinning: Afvallen en conditie opbouwen

0
1009

Spinning is de laatste rage overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met spinning zit je je op een fiets met daaraan een vliegwiel, dankzij dit vliegwiel kun je de weerstand die nodig is om te trappen eenvoudig variëren.

Het fietsen gebeurt op muziek, waarbij regelmatig van tempo en weerstand gewisseld wordt. Ook wordt er van houding gewisseld, zo voer je sommige onderdelen staand uit en andere zittend uit.

Spinning voordelen

Doordat spinning binnen plaats vind op een stilstaande fiets heb je geen last van de omgeving, hoe slecht het weer buiten ook is, je hebt nooit last van regen of de wind! Ook heb je geen last van een slecht wegdek.

Bekijk ook: Bodystep - De moderne steps cardio work-out

Door de steeds afwisselende houdingen train je niet alleen je uithoudingsvermogen, ook je bilspieren, kuiten en beenspieren krijgen een goede work-out! Hierbij worden de gewrichten minimaal belast, je zult dus niet snel last van enkel of knieblessures krijgen.

Door de verhoogde hartslag zal je hart sneller moeten werken, ook zal je sneller gaan ademhalen. Dit is goed voor zowel je longen als je hart.

Maar toch wel de reden dat de meeste mensen gaan spinnen is omdat ze op een leuke manier calorieën willen verbranden

Hoe ziet een spinning les eruit

Een spinning les volg je in groepsverband.  De docent zal de les samenstellen uit verschillende onderdelen, ondersteund door bijpassende muziek. Zo zul je moeten sprinten op je hometrainer, bergopwaarts moeten fietsen en natuurlijk is er ook de mogelijkheid om even rustig te fietsen en bij te komen.

Een groot voordeel is dat je de weerstand van je fiets zelf kan instellen, zo kan iedereen met de les meedoen hoe goed je ook bent. Ben je iets te fanatiek begonnen? Zet de weerstand iets lager. Vind je het niveau van de les te laag? Gooi de weerstand omhoog!

In het volgende youtube filmpje kun je een spinning les zien:

Afvallen met Spinnen

Bij spinning moet je lichaam hard werken, je zal dus calorieën verbranden. Tegenwoordig kun je op de meeste  hometrainers jouw gegevens instellen (gewicht/lengte etc.) waardoor hij precies kan laten zien hoeveel calorieën jij op dat moment verbrand.

Een ding is zeker, door te spinnen en dit te combineren met een goed dieet zul je afvallen en beter in je vel zitten!

Verschillende vormen van spinning

Er zijn verschillende vormen van spinning:

  • Kracht / Strenght: Fietsen met een laag tempo en grote weerstand op de beenspieren te trainen.
  • Interval: Veel variatie, dan weer een snel tempo, dan weer langzaam, dan weer een grote weerstand, dan weer een lage weerstand.
  • Endurance: Het trainen van het uithoudingsvermogen. Het tempo varieert, de weerstand blijft laag.

Waar kun je spinnen

Je kan natuurlijk zelf een hometrainer aanschaffen en thuis aan de slag gaan, maar veel mensen die een fitness aparaat aanschaffen voor thuis stoppen er al snel mee, misschien komt u dit wel bekend voor!

Lees ook: Zumba - De perfecte combinatie van fitness en dans

Daarom is het aan te raden naar de sportschool te gaan, de groepslessen zijn leuk, je leert nieuwe mensen kennen en je hebt een begeleider die je motiveert en helpt waar nodig!

Spinning Tips

  • Neem een flesje met water mee, je zult hard zweten tijdens de training dus het is best lekker om af en toe een slokje te kunnen nemen!
  • Voor deze zelfde reden is het handig om een handdoekje mee te nemen, zodat je af en toe het zweet van je af kan vegen
  • Wanneer je hometrainer niet beschikt over een hartslagmeter, is het verstandig om deze zelf mee te nemen
  • Koop schoenen met een harde zool, dit bied je meer comfort tijdens het fietsen en zo blijven je voeten beter doorbloed.

Lijkt het je wat na dit alles gelezen te hebben? Ga een keertje kijken bij een sportschool bij jouw in de buurt en neem een proefles, de meeste sportscholen op dit moment bieden spinning lessen aan meerdere keren per week!

DELEN
Vroeger had ik last van overgewicht, tot ik op een dag in mijn bikini voor de spiegel stond en dacht, dit kan zo echt niet langer! Ik heb mijn leven omgegooid en ben fanatiek gaan sporten. Toen ik eenmaal resultaten begon te zien voelde ik me beter dan ooit en werd ik alleen nog maar fanatieker. Op dit moment ben ik tevreden met mijn lichaam en ik wil wat ik door de jaren heen hebt geleerd op het gebied van sporten graag met anderen delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER