Het belang van water

0
135

Het is een bekend feit dat water zeer belangrijk is voor de gezondheid, maar hoeveel water moet je precies drinken per dag? Hier zijn de meningen nog steeds sterk over verdeeld. In dit artikel lees je waarom water zo belangrijk voor je lichaam is en hoeveel water per dag je moet drinken.

Het drinken van water heeft vele voordelen. Zo heeft het lichaam water nodig om het lichaam te koelen en op de juiste temperatuur te houden, het helpt bij de stoelgang en spijsvertering en helpt bij de verbranding van vet.

De lijst met voordelen is eigenlijk eindeloos, maar dit is ook wel te begrijpen als je weet dat je lichaam voor 70%(!) uit water bestaat. Water word voor vele processen in het lichaam gebruikt als transport middel (denk maar eens na hoe we afvalstoffen uit ons lichaam verwijderen)

Je hoeft water natuurlijk niet alleen te drinken, ook via je eten krijg je veel water binnen. Fruit en groenten bestaan voor een groot deel uit water, maar zelfs voor droge levensmiddelen zoals brood en aardappelen geld dit.

Uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is gebleken dat het kraanwater in rijke landen zoals Nederland net zo gezond is om te drinken als water uit een fles.

Hoeveel water moet ik drinken

Een algemeen aanvaarde richtlijn voor volwassenen is om 2,5 tot 3 liter water binnen te krijgen per dag. Wanneer je een gezond dieet heb zal je per dag gemiddeld ongeveer 1 liter aan water via voedsel binnen krijgen.

Aanrader: De gevolgen van alcohol op je fitness resultaten

Het is daarom ook aangeraden om dan nog 1,5 tot 2 liter water te drinken. De hoeveelheid verschilt natuurlijk ook sterk per persoon, een vrouw die 50kg weegt zal minder water nodig hebben dan een grote man die 120kg weegt.

Ook de omgevingstemperatuur speelt een belangrijke rol, wanneer je het warm hebt zul je gaan zweten waardoor je dus goed moet drinken om niet uit te drogen!

DELEN
Na de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond te hebben adviseer ik nu sporters, maar ook bijvoorbeeld mensen met een ziekte wat betreft hun voeding en eetgedrag. Heb je een vraag over een van mijn artikelen? Stel hem dan gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER