Is wijn gezond voor je?

0
188

U heeft het vast wel eens voorbij horen komen. Het drinken van een glas rode wijn per dag is goed voor je. Maar is dit ook echt zo en in welke mate is wijn gezond? In dit artikel zal ik de waarheid proberen te achterhalen!

Er is een eindeloos debat gaande tussen doktoren en andere specialisten over de voor en nadelen van alcoholconsumptie.

Alhoewel het al lang wetenschappelijk bewezen is dat een teveel aan alcohol schadelijk voor je is, is dit niet het geval bij kleinere hoeveelheden, vooral omdat er naast alcohol in wijn nog vele andere stoffen zitten.

Wat is het nu precies aan wijn wat goed voor je is?

Waarom antioxidanten goed voor je zijn

In rode wijn zitten antioxidanten. Deze stoffen zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling van het lichaam. In het lichaam zweven vrije deeltjes rond die schade kunnen veroorzaken aan cellen, anti-oxidanten kunnen deze (gevaarlijke) losse deeltjes opruimen. Deze anti-oxidanten vind je in diverse voedingsproducten en dus ook in rode wijn.

Aanrader: De gevolgen van alcohol op je fitness resultaten

In rode wijn komt met name resveratrol veel voor. De reden dat rode wijn dan ook gezonder is dan witte wijn is doordat deze stof meer in rode dan in witte wijn voorkomt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit stofje de veroudering van cellen kan vertragen en een bijdrage kan leveren aan het verliezen van gewicht.

Maar is alcohol niet slecht voor je?

We hoeven je denk ik niet uit te leggen dat een teveel aan alcohol schadelijk voor je is, maar wat je misschien niet weet is dat er ook zeker voordelen aan het drinken van alcohol zitten, mits je in beperkte mate drinken

Een tweede voordeel aan het drinken van rode wijn is dat bij gematigd gebruik het de kans op hart en vaat ziekten verkleint. Dit doordat alocohol in staat is om de hoeveelheid goede cholesterol in je lichaam te verbeteren. Hierdoor zul je minder kans op verstopping in je hart en bloedvaten hebben.

Tip: De gevolgen van alcohol op je fitness resultaten

Maar, wijn kan ook slecht voor je zijn als je er teveel van drinkt. Een onderzoek onder vrouwen van rond de 30 in het Vereningd Koninkrijk heeft aangetoond dat bij een overmatige consumptie van wijn en andere alcoholische dranken de kans op bepaalde vormen van kanker toeneemt. Het is al diverse malen bewezen dat van bepaalde voeding de kans op kanker toeneemt. Kortom, een kleine hoeveelheid alcohol is goed voor je, maar teveel niet. Hoeveel alcohol is nog gezond?

Als leidraad kun je hiervoor het volgende gebruiken:

  • 1 glas wijn per dag voor vrouwen
  • 2 glazen wijn per dag voor mannen
Wanneer je regelmatig meer dan deze aanbevolen hoeveelheid drinkt kan het een negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Kortom, hoe cliché het ook is, geniet, maar drink met mate!
DELEN
Na de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond te hebben adviseer ik nu sporters, maar ook bijvoorbeeld mensen met een ziekte wat betreft hun voeding en eetgedrag. Heb je een vraag over een van mijn artikelen? Stel hem dan gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER