Rauwe cacao – het beste van twee werelden?

0
100

De Maya’s en Azteken waren duizenden jaren geleden al bekend met de goede eigenschappen van cacao bonen. Rauwe chocolade is vrij van onnatuurlijke suikers, zuivel of ongezonde vetten maar zit vol met voedingsstoffen!

Rauwe of ook wel pure chocolade wordt gemaakt van ongeroosterde cacao bonen, welke aan de cacao boom groeien. Deze kleine boom komt voor in centraal en zuid amerika en komt voor in drie soorten:

  • Criollo: Een boom waar een kleine hoeveelheid cacao bonen aan groeit. Deze bonen hebben een dunne schil en goede sterke cacao smaak.
  • Forastero: Een robuste boom die makkelijker te verbouwen is en een grote oogst aan bonen oplevert. De bonen hebben een dikke schil en een minder verfijnde smaak.
  • Trinitario: Een combinatie van bovenstaande bomen. Bonen van deze boom kennen de smaak van de criollo boom, terwijl de hoeveelheid bonen die aan de boom groeien in de buurt van een forastero boom komen.

Wat zit er in rauwe chocolade?

Zoals ik in de introductie al zei, zit rauwe chocolade vol met gezonde voedingstoffen zoals:

  • Vitaminen: rauwe chocolade zit vol met vitaminen C, nodig voor een gezond immuum systeem.
  • Mineralen: Ijzer, magnesium, zink en koper. Rauwe chocolade zit er vol meel. Pure chocolade staat bovenaan het lijstje met voedingsproducten die in verhouding het meeste magnesium bevatten. Magnesium helpt bij het regulieren van de bloeddruk.
  • Antioxidanten: Rauwe chocolade bevat favonoids, die een cruciale rol spelen in onze bloedstroom door te zorgen dat vetzuren niet samenklonteren.
  • Vezels: Rauwe chocolade zit vol met vezels. Deze vezels zorgen voor een vol gevoel waardoor je minder snel de behoefte hebt om te snacken, ook helpen ze bij de vertering.
  • Essentiele vetten: Inmiddels beseffen we al lang dat niet alle vetten slecht voor je zijn. Het tegendeel is juist waar, je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid vet nodig om goed te kunnen functioneren. Rauwe cacao zit vol met omega-6 vetten.

In verschillende vormen verkrijgbaar

Rauwe chocolade is in verschillende vormen te koop. Zo kan je de bonen kopen, maar je kan ze ook in fijngemalen vorm in de vorm van poeder kopen, of als cacaoboter waarmee je heerlijke gerechten kunt maken.

Probeer het eens

Iedereen die van normale chocolade houdt, zal ook van rauwe chocolade houden. Het kost misschien wel wat meer, maar het is net zo lekker en zeker weten veel gezonder!

Waar koop jij je rauwe chocolade? Of heb je een lekker recept? Deel het hieronder in de comments!

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER