Teff – Een Ethiopische supergraan

0
782

Wie zich met gezond eten bezighoudt, heeft het ongetwijfeld al eens in de winkels zien liggen: teff, een bijzonder voedzaam Ethiopisch graan dat nu ook in de westerse wereld aan populariteit begint te winnen. Het graan wordt al het nieuwe superfood genoemd.

Ben je dus een liefhebber van quinoa, maar stoor je je aan de ethische en de ecologisch nadelen die het met zich meedraagt? Probeer dan deze nieuwe mogelijkheid eens uit.

Teff wordt in Ethiopië en Eritrea al duizenden jaren geteeld en is een van de belangrijkste bestanddelen van het plaatselijke dieet. Het is bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van injera, een traditioneel pat brood uit de regio.

Teff heeft een nootachtige smaak die in zowel zoete als hartige gerechten kan worden gebruikt. De piepkleine graankorrels kunnen bovendien ook tot meel worden gemalen, er kan pap van worden gemaakt, en teff is zelfs geschikt om soepen en sauzen mee te binden. Met recht een echte alleskunner, kortom.

De voordelen van Teff

Wat maakt dit graan nu zo gezond? Het heeft een voedingswaarde die, zeker voor een glutenvrij graan, indrukwekkend is. Het bevat van alle graansoorten bijvoorbeeld de meeste calcium en acht verschillende aminozuren. Ook het gehalte ijzer en proteïnen is hoog. Zout, slechte vetten en cholesterol zijn er dan weer bijna niet in te vinden. De koolhydraten in teff komen vooral van resistent zetmeel, dat goed is voor het bloedsuikermanagement, maar ook bijvoorbeeld voor de controle over je gewicht.

Omdat het graan glutenvrij is, kan het voor mensen met een glutenallergie een echte uitkomst vormen. Daarnaast is teff ook geschikt voor bijvoorbeeld vegetariërs en veganisten. Het bevat namelijk albumine, het belangrijkste proteïne voor bloedplasma, wat het een goed alternatief maakt voor bijvoorbeeld eieren.

De andere voordelen van Teff

Maar teff is niet alleen gezond, het heeft ook nog allerlei ecologische en ethische voordelen. Eén van de grote nadelen van quinoa is bijvoorbeeld dat er nu zo veel van wordt geëxporteerd dat lokale boeren zonder eten komen te zitten. Met teff gebeurt dat niet: de Ethiopische regering heeft al jaren terug een limiet voor de export gesteld.

Ook kan teff in bijna alle mogelijke klimaten geteeld worden, op iedere hoogte, terwijl quinoa buiten Zuid-Amerika nauwelijks groeit. Daar komt nog eens bij dat teff een van de efficiëntste granen is: met relatief weinig zaaigoed kan razendsnel een hele akker worden gekweekt. Zo worden milieuvriendelijk en gezond dus optimaal gecombineerd!

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER